PRIMEUR IN BELGIË: INTERBORING ONTMANTELT BETONNEN WAND VAN DE BR3 IN MOL.

12/05/2022

Interboring heeft van het SCK CEN, Belgisch nucleair onderzoekscentrum zeer recent de opdracht gekregen voor het versnijden van de geactiveerde betonnen biologische schil van de BR3.

kerncentrale in Mol. Deze wordt ontmanteld door Interboring

Zicht op BR3 (Bron: SCK CEN Mol)

Kernreactoren zijn voorzien van verschillende en elkaar versterkende ("redundant’) veiligheidssystemen. Het biologisch schild rond de reactor beschermt personen en de omgeving tegen ioniserende straling die in het hart van de reactor door de kernsplijting geproduceerd wordt.

Het versnijdingsproces dient met grote precisie te gebeuren met inachtneming van scherpe veiligheidsomstandigheden voor mens, materieel en omgeving. De versnijding van deze betonnen wand, met een dikte variërend van 80 cm tot 120 cm gebeurt met behulp van een verplaatsbare zaaginstallatie.

Een diamantkabel zal de betonnen wand dermate verzagen dat de betonblokken, met een massa van nagenoeg 10.000 kg elk manipuleerbaar zijn voor verdere bewerking. Het gehele proces zal droog verlopen waardoor er bijzondere aandacht gaat naar het beheersen en het opvangen van het betonstof dat bij het versnijden vrijkomt.

De Belgian Reactor 3 (BR3) was de eerste drukwaterreactor (PWR) in Europa. Hij werd in 1962 in werking gesteld en in 1987 definitief stilgelegd. In de actieve periode is de BR3 hoofdzakelijk ingezet als onderzoeks- en opleidingsreactor. De reactor was ook het prototype voor de kernreactoren die later in Doel en Tihange zijn gebouwd.

detail reactorgebouw BR3 te Mol

Schematische voorstelling van de BR3 met detail van het reactorgebouw (Bron: SCK CEN Mol)

 

Het SCK CEN vervult een belangrijke pioniersrol op het vlak van ontmanteling van nucleaire installaties in Europa. Na de stillegging in 1987 selecteerde de Europese Commissie de BR3 immers als een proefproject om de technische en economische haalbaarheid van een reactorontmanteling in reële omstandigheden te bestuderen en aan te tonen. Het SCK CEN heeft daardoor een belangrijke expertise opgebouwd die ook ten goede kan komen bij de ontmanteling van de kernreactoren van Doel en Tihange.

Het versnijden van de gewapende betonnen schil van de reactorkuip is een absolute primeur in België. Voor het eerst wordt in België geactiveerde beton in een nucleaire omgeving versneden.

“Interboring en haar medewerkers zijn dan ook bijzonder trots dat dit project wordt toegevoegd aan de lijst met unieke nucleaire referenties. Hierdoor positioneert Interboring zich nog meer als beton-chirurg in een nucleaire markt die met de komende sluiting van de Belgische kerncentrales een omvangrijke industriële ontmantelingsactiviteit op gang zal brengen.”, aldus een vooruitziend Jos Spilstijns, CEO van Interboring.

De werken starten nog vóór het bouwverlof 2022 en zullen een jaar duren.

Over Interboring: Interboring bv is een Vlaams familiale KMO met zetel in Zonhoven en opgericht in 1983 door Erik Witters. Begonnen met het boren in beton, geëvolueerd naar het zagen van beton, en later ook naar boren en zagen van metaal. Sinds enkele jaren bevat de dienstverlening ook niet-destructief betononderzoek. In de nucleaire sector is Interboring reeds decennialang een betrouwbare partner voor Electrabel, SCK CEN en NIRAS (& Belgoprocess).

 

Voor meer informatie:   Jos Spilstijns

                                          CEO - gedelegeerd bestuurder

                                          E: jos@interboring.be

                                          M: +32 476 830 200