Betononderzoek

Dit is een scan van beton waardoor je de wapening kunt zien

Niet -destructief onderzoek

Het achterhalen van bijvoorbeeld de dikte van de betondekking of de ligging van de wapening is een zeer lastige klus wanneer de beton niet beschadigd mag worden. Om deze informatie op een niet-destructieve methode te achterhalen maken we gebruik van verschillende scantoestellen zoals een ferroscanner en een GPR (ground penetrating radar). Net zoals een röntgenfoto geschikt is om te achterhalen als een bot al dan niet gebroken is, is een ferroscan geschikt om de dikte van de betonwapening te achterhalen alsook de dikte van de betondekking.

 

De GPR scan kan daarentegen beter vergeleken worden met echografie. Hier worden verschillende elementen van de wand in kaart gebracht en wordt naast de wapening bijvoorbeeld ook een holte of hout zichtbaar doorheen de beton.

____________________

Dit is een boorkern die dient om de samenstelling van de  beton vast te stellen

Destructief onderzoek

Om de samenstelling te achterhalen van een bepaald betonelement kan er natuurlijk naast de niet-destructieve methode ook geopteerd worden om een proefboring uit te voeren. De geboorde kern zal duidelijk weergeven hoe het betonelement is opgebouwd. Daarnaast kunnen er bijvoorbeeld druktesten worden uitgevoerd op deze kernen indien dit van toepassing zou zijn. Ook kan er gekozen worden om een petrografisch onderzoek te laten uitvoeren zodat de samenstelling van het proefstuk kan achterhaald worden. Voor het microscopisch onderzoek werken we samen met verschillende gespecialiseerde laboratoria.

______________________