Project in de kijker

20/08/2021

Betonchirurgen opereren NLMK in La Louvière

Kabelzaagwerken op NMLK

Op 8 februari 2021 gaat het staalverwerkend bedrijf NLMK (Novolipetskij Metallurgitseskij Kombinat) in La Louvière in volledige shutdown voor de uitvoering van de eerste fase van een investeringsprogramma van 30 miljoen euro.

Bij NLMK worden warm- en koudgewalste coils voor de automobielindustrie, de bouw en de scheepsbouw gemaakt.

Het investeringsprogramma heeft als doel de walserij te upgraden. Daarbij worden onder meer een aantal persen (met een gewicht van gemiddeld 600 ton) vervangen door nieuwe exemplaren.

De werkomgeving is een open productiehal van duizenden vierkante meters. De aanpassingswerken vergen de inzet van meerdere contractors met gezamenlijk honderden medewerkers. Interboring is er één van: het aanpassen van de bestaande betonnen funderingen voor de nieuwe persen en transportsystemen is toevertrouwd aan een boor- en zaagconsortium onder leiding van Interboring.

Tim en Erik Witters, oprichter van Interboring

Er wordt gewerkt in een 24/7 regime. Er wordt door Interboring voorzien in permanent werftoezicht als aanspreekpunt voor de bouwheer, de hoofdaannemer en de gemandateerd toezichter.

De klimatologische omstandigheden gaan van minus 15° celcius ’s nachts tot 15° overdag.

Er wordt gewerkt in een labyrint van kelders, op hoogte, uitkijkend voor een wirwar van leidingen en kanalen en rekening houdend met nevenaannemers die uit verschillende landen komen. De voertaal is Frans, maar ook Engels, Italiaans en Russisch zijn te horen. Nederlands iets minder …

De covid-19 pandemie maakt het werken extra zwaar: het dragen van het neus-mondmaskers in combinatie met de veiligheidsbril genereert soms méér nadeel dan veiligheidsvoordeel. Toch wordt deze maatregel door de betonchirurgen van Interboring uitstekend opgevolgd

Gebruik van kabelzaag op NMLK voor het wegzagen ben betonstructuren

De gehele uitvoering wordt continue gecontroleerd door een gemandateerd toezichter (Fluor) die tevens de opvolging van de veiligheidsprocedures toetst. Ook de bouwheer zelf volgt de werkzaamheden van nabij op.

De nutsvoorzieningen (elektriciteit, water en perslucht) die de werking van de boor- en zaagmachines optimaal mogelijk maken vragen bijzondere aandacht in de periode van streng vriesweer.

Uiteindelijk worden er bijna tweeduizend gaten geboord, gaande van diameter 28mm tot 500mm. Horizontaal, verticaal, schuin en ondersteboven als doorvoer voor de nieuwe leidingen van de nieuwe staalpersen.

Er wordt gebruik gemaakt van wandzagen, vloerzagen en ook kabelzagen wordt ingezet. Honderden vierkante meters worden uiteindelijk gezaagd. Betonnen sokkels verdwijnen, balken worden ingekort, nieuwe openingen en trapgaten worden gezaagd.

Met de wandzaag beton zagen op NMLK

Tonnen beton worden met behulp van een mobiele kraan of een portaalkraan afgevoerd.

Met de opdrachtgever is een regeling uitgewerkt dat in geval van een technische calamiteit aan gereedschap, er steeds voldoende reservematerieel beschikbaar is.

Begin april 2021 wordt de eerste shutdown afgesloten en dit tot grote tevredenheid van alle partijen. De betonchirurgen van Interboring hebben hun beste beentje voorgezet en kunnen met opgeheven hoofd terugkijken op een geslaagde operatie.

De fabriek gaat in heropstart. Het komt er nu voor NLMK op aan om de voorraad aan (half)afgewerkte producten terug aan te vullen zodat fase twee kan aangevat worden. Die tweede fase zal waarschijnlijk in de loop van 2022 in uitvoering gaan. Een ‘copy paste’ van de eerste fase. Een verwittigd betonchirurg is er twee waard…

 

Jos Spilstijns

CEO