Betononderzoek

14/09/2021

Chirurgen doen vaak beroep op scans. Ook beton-chirurgen doen dat.

Chirurgen doen vaak beroep op scans. Ook beton-chirurgen doen dat.

Resultaat van een scan van het menselijk lichaam

Wanneer een medisch chirurg een operatie voorbereidt, wil hij uiteraard een juiste diagnose stellen van de aandoening van de patiënt. Het is immers de bedoeling dat de patiënt na de ingreep er beter aan toe is dan ervoor. Niet zelden maakt de chirurg dan gebruik van een scanner. De scanner geeft dan aan de hand van beelden informatie over de onderzochte organen of lichaamsdelen. Er zijn verschillende type van scanners in de medische wereld: CT-scan, PET-scan, MRI, echografie, röntgen, … Hun gemeenschappelijk kenmerk is dat ze dus beeldvormend onderzoek mogelijk maken.

scantoestel voor het scannen van beton

Tijdens bouwwerken bestaat steeds het risico dat verborgen objecten geraakt worden. Daarom zijn er detectiesystemen ontworpen om de ligging van leidingen, draden of wapening in beton op te sporen zodat deze kunnen ontweken worden tijdens het boren, zagen of snijden.

Aannemers doen beroep op INTERBORING om met behulp van dergelijk detectie- of scansysteem wapening te positioneren in beton, metselwerk, steen of andere ondergronden.

Ook niet-destructieve bouwinspectie van wapening gebeurt aan de hand van een scan: de dikte van beton kan worden bepaald, en de locatie, grootte en omvang van wapening kan worden ingeschat.

Betonchirurg scant het plafond om de wapening van de beton in kaart te brengen

Naast het gebruik van niet-destructieve onderzoeksmethodes is het soms ook wenselijk om op een destructieve manier op weldoordachte locaties staalnames uit te voeren. Dit gebeurt door het nemen van betonnen of stalen kernen die vervolgens in een geaccrediteerd onderzoekslabo onderzocht worden. Aldus kan de huidige kwaliteit van belangrijke gebouwdelen in kaart worden gebracht.

In geval het een ouder gebouw of kunstwerk betreft, levert dergelijk onderzoek antwoorden op vragen als:

-              Hoe is het gesteld met de kwaliteit van de beton?

-              Is de wapening niet aangetast door bijvoorbeeld oxidatie?

-              Heeft de wapening nog voldoende betondekking?

-              Wat is bijvoorbeeld het alkali- of chloride gehalte in de beton ?

 

Een mix van niet-destructief en destructief onderzoek kan de bouwheer of het studiebureau inzichten geven waardoor zware investeringen en zelfs ongevallen vermeden kunnen worden:  doordat er gericht “geopereerd” kan worden op enkel en alleen die verzwakte bouwdelen kan de levensduur van het gebouw of kunstwerk verlengd kan worden.

INTERBORING treedt op als uw enig aanspreekpunt in in het onderzoek naar de betonkwaliteit van een gebouw of kunstwerk.

De scans die INTERBORING voor deze service inzet zijn gebaseerd op GPR-techniek, de zogenaamde Ground Penetrating Radar. Deze geofysische toepassing gebruikt electromagnetische golven die in de beton indringen. De data die door de GPR worden gegenereerd worden door de ingenieurs van INTERBORING gerapporteerd in tabellen en grafieken. Het stabiliteitsbureau kan hiermee verder aan de slag om de draagkracht of de haalbaarheid van een bestaande of een nieuwe constructie te berekenen. 

Het scanrapport en de interpretatie van de resultaten ervan laten dan ook toe om verdere boor- en zaagwerken optimaal te organiseren. Met een zo laag mogelijk risico op ongewenste neven-effecten.

Met andere woorden: de beton-chirurgen van INTERBORING maken gebruik van high tech apparatuur om hun werk met uiterste precisie voor te bereiden. Het vraagt uiteraard iets meer tijd om de juiste diagnose van de staat van de beton te stellen, maar de kwalitatieve informatie die uit een betonscan resulteert, verdient zich snel terug.

En de patiënt? Die heeft na de ingreep geen last meer. Hij komt er beter en sterker uit. Dat wil toch iedereen? U toch ook?

Heeft u vragen over de toepassing van beton-scans of wenst u een concreet project te bespreken, aarzel dan niet om ons te contacteren middels onderstaande knop.

Klik hier om deze tekst te vervangen door de jouwe. Zo maakt Browsbox je verhaal online vertellen mega-makkelijk. Of klik op een foto-zone of titel en vervang die door jouw foto’s en titels. Voeg andere inhoudsblokken toe, of wijzig hun volgorde, door ze te slepen en neer te zetten waar je maar wil.