INTERBORING VERWERFT OPDRACHT TOT HET VERSNIJDEN VAN DEELTJESVERSNELLERS (CYCLOTRONS)

21/04/2021

PERSMEDEDELING

 

INTERBORING VERWERFT OPDRACHT TOT HET VERSNIJDEN VAN DEELTJESVERSNELLERS (CYCLOTRONS)

 

Zonhoven, 21 april 2021

 

Na jaren van intense voorbereiding en na een openbare procedure heeft de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) recentelijk INTERBORING de opdracht gegeven tot het versnijden van grote metalen stukken en dit in het kader van de sanering en de ontmanteling van de site in Fleurus.

De opdracht vloeit voort uit de maatschappelijke opdracht van NIRAS om na het faillissement van Best Medical Belgium S.A. in 2012 de overgebleven installaties te saneren en te ontmantelen. NIRAS voorkomt daarmee dat er risico’s zouden ontstaan voor mens en milieu”, aldus Hughes Van Humbeeck inrichtingshoofd ONDRAF - site Fleurus.

De werkopdracht van INTERBORING bestaat er onder meer in om omvangrijke componenten van de deeltjesversnellers of cyclotrons te versnijden in delen die manipuleerbaar worden voor verdere nabehandeling in gespecialiseerde installaties. Daarnaast worden ook een aantal ondersteunende installaties, zoals afgeschermde cellen en rolbruggen versneden.

De betrokken deeltjesversnellers werden destijds gebruikt om medische radio-isotopen te produceren die zowel voor diagnostische als voor therapeutische toepassingen gebruikt zijn.

De grootste cyclotron die ontmanteld wordt weegt zo’n 350 ton. De tweede ongeveer 250 ton. Belangrijke onderdelen ervan zijn de voorbije maanden reeds gedemonteerd. Hetgeen er over is gebleven zijn massieve delen metaal. Deze worden door INTERBORING versneden in kleinere delen waardoor ze transporteerbaar zijn naar aangepaste installaties waar ze versmolten worden om het metaal te recupereren. Het radioactief afval dat ontstaat na het smeltproces wordt opgeslagen bij Belgoprocess in Dessel.

Het spreekt voor zich dat vooraleer de werken op het terrein aanvangen, er maximale aandacht gaat naar veiligheid, en dit op alle vlakken”, zegt Jos Spilstijns, CEO van INTERBORING.

Met deze opdracht breidt INTERBORING haar expertise in de nucleaire sector gestaag verder uit. Deze ervaring is ondertussen meer dan 25 jaar aanwezig in onze familiale KMO en er wordt permanent geïnvesteerd in deze kennisopbouw.

INTERBORING bv is een boor- en zaagbedrijf uit Zonhoven, opgericht in 1983 door Erik Witters. Naast opdrachten in de klassieke sectoren, is de onderneming zich ook meer en meer gaan toeleggen op opdrachten in de nucleaire branche.

 

Voor meer informatie:       Jos Spilstijns, CEO INTERBORING

                                               jos@interboring.be

                                               0476 830 200

 

Foto: cyclotron

(Bron: Dismantling Expertise for a Safe Future, Tractebel-Engie.be, 23 oktober 2019)